Kan hända för att jag skulle
få något att göra en hemsida om ?

Kanske redan av en längtan från
den 6 -7 åring , som jag en gång
var när tanken på en alldeles egen
 Tipi kändes som en ouppnålig
och udda önskan ?
Var ifrån kommer en sådan tanke ?
Är det en saknad av något man minns ?
Något man sett på tv , eller  läst i en bok ?
Kan det vara ett annat liv som skiner igenom
Hur ska man veta , varför ska man bry sig ?
 Jag har dock ofta själv
undrat hur min önskan att få bygga en Tipi
har kunnat hålla sig kvar i så många år  .
Inspirationen som fick mej att sätta igång fick jag bl.a genom en Navajo profetsia som handlar om "Den Virvlande Regnbågen" ( The whirling rainbow prophesy )
Tidigt  insåg jag emellertid att jag skulle få problem att sy ihop en sådan jättelik tältduk. Men kanske skulle jag finna hjälp för det när jag väl tog tag i den saken .
Hur som helst så vart jag inspirerad , att
sätta igång med min livslånga önskan hösten 1997 , när  jag och min familj hade deltagit
 i en  " Internationell  summer - camp" i Ed i Hälsingland . Där fanns i och för sig inte mer än  2 st Tipis , men lägret var så fantastiskt att vi visste vad vi ville göra  alla kommande sommar semestrar . Och vill man bo bra i tält så finns det inget bättre alternativ än att ha ett tält som man kan elda i .Möjligheten att stå upp raklång , och själva rymden är  ju helt klara plus . På minus sidan får man en klumpig och svår transporterad konstruktion som får många att avstå att ens tänka tanken att skaffa sig en Tipi. Så när jag hade bestämt mig för att äntligen bygga den där Tipin så var det egentligen inte längre själva tältduken som var det stora problemet . Det fick väl lösa sig på vägen .För nu hade jag flera önskemål om en användbar lösning , man har ju blivit smått bekväm med åren .
   
1. transportabel ( inga 15st 6-7meters träd)
2. regntätare ( ingen traditionell tipi )
3. behålla känslan av en Tipi ( viktigt )
4. möjlig att resas på egen hand
5. att lätt kunna elda i alla väder .

 Det är bara det att det regnar in rejält i en Tipi och det tack vare att själva toppen hjälper  och släpper in vatten längs stängerna som håller upp tältet . Det blir ett dripp och droppande så  det mesta blir faktiskt blött inuti  vid i en riktigt ihållande störtskur . Det samma sker vid  dörren , då den enkla tygdörren inte förhindrar att  stora mängder  vatten lätt blandas till lervälling , just där man måste kliva in och ut .

Så det har blivit ett antal olika konstruktioner genom åren . Jag började dock hösten -97 med en ställning som jag skulle kunna transportera i en takbox . Jag och min äldste son försökte göra en modell av pinnar från ett plocke-pinn spel .Det visade sig vara en möjlig väg att till en fungerande konstruktion . Nu försökte jag förmå min fru att vara behjälplig med att sy duken . Hon insåg dock att till en början behövdes en  större lokal än vårat hem att hålla till i . Trots mitt tjat stod hon emot . När jag inte gav mig fann hon till sin (vår) lycka utav en händelse en folder där  det visade sig att man kunde köpa färdig sydda Tipis ifrån Tjeckien .Så det löste sig tillslut .Numera finner man ju allt  mycket lättare  genom internet .Nåväl, så kunde vi drapera ställningen , vilket var en stor befrielse för oss båda .Den var långt ifrån klar  men fungerade hyggligt för att vara ett första försök  -98 . Runt denna  lösning så har det fortsatt genom åren och nya lösningar  föds efterhand . Dock är dörren  färdig konstruerad och känns klar . Jag är tämligen säker  att nästa förändring kommer alltid vara bättre än den innan , för man lär av sina misstag och det är ju egentligen konstuerandet som driver allt framåt . Mot vad återstår att se , men inte är det utan att jag undrar vad det är som driver på när jag låter det bero för länge . Hoppas dock att årets (2007 ombyggnad kommer att bli den sista , vad gäller själva kontruerandet av regnskyddet runt själva toppen . Den delen har tagit väl mycket tid i anspråk .
Det visade sig blir helt regntätt och att jag kan nu elda även under rena skyfall tack vare den reglerbara öppningen i den virvlande regnbågen .
Lämna gärna ett spår i gästboken ,det är förmodligen det som  kommer att hålla dessa sidor vid liv ./ Mats Lundgren ( Tipidoor )
Länkar
Kontakt
Raincap
Tipidoor
Insidan
Utsidan
Tipi Resn.
Start